Jedlá, ktoré skracujú život

14.06.2012 12:53

Nová globálna správa o rakovine vyzýva ľudí, aby sa úplne vzdali priemyselne spracovaného mäsa. Pozrite sa, čo by sme si radšej nemali dávať vôbec na tanier, a nie ešte vziať do úst.

Salámy, šunky, slanina, párky a konzervované mäso nanovo kraľujú čiernej listine nebezpečných faktorov v dosiaľ najväčšej štúdii, ktorá skúma vzájomnú súvislosť životného štýlu a zdravia.

Prekvapenie pre vedcov
Spracovaným mäsám v tejto štúdii bola dokázaná zodpovednosť za to, že prispievajú k rozvoju niektorého druhu rakoviny, alebo ju priamo spôsobujú.

 

Ide predovšetkým o kolorektálny nádor (rakovina čriev a konečníka), v ktorom nám i susedom Čechom patria smutné prvenstvá.

Taká vysoká škodlivosť a nebezpečenstvo tohto druhu mäsa bola pre vedcov doslova šokujúcim prekvapením. Doteraz totiž zoznamu najrizikovejších prvkov kraľovala obezita, fajčenie a alkohol. Temná úloha mäsa bola nečakaná.

Vzdajme sa škodlivých tradícií
Štúdia Svetovej nadácie proti rakovine preto dospela k jasnému záveru: Upravené mäsá, ako sú údeniny, sa pre svoj vysoký obsah solí a rôznych konzervantov nemajú jesť radšej vôbec. Mali by sme si preto urobiť akýsi výživový budíček.

Uvedené pokrmy totiž patria k našim tradíciám. Už rodičia často deťom kupujú šunku v domnienke, že ide o niečo zdravé. Mali by sa však všetci týchto zvykov vzdať. Projekt vychádzal z tisícok štúdií na tému, ako sa životný štýl a výživa podpisujú na vzniku chorôb a ľudí, zverejnených behom posledných 40 rokov.

Po ich vzájomnom porovnávaní a vyhodnotení sa z nich vyvodilo 8 najdôležitejších odporúčaní:
- Nejedzte priemyselne spracované mäso
- Nefajčite
- Nebuďte obézni
- Vyhnite sa alkoholu
- Nepite sladené malinovky
- 30 minút denne sa venujte pohybu
- Dojčite deti
- Jedzte čo najviac ovocia a zeleniny

Slovenské obyvateľstvo stále konzumuje o 20 percent viac mäsa ako odporúčajú potravinové medzinárodné normy, a naopak, v konzumácii ovocia a zeleniny zaostáva 40 percent.