Vianočná štóla

14.06.2012 13:51

Vianočná štóla

Ingrediencie

  • 500 g hrozienok
  • 3 PL rumu
  • 540 g hladkej múky
  • 90 g cukru
  • 80 g roztopeného masla
  • 200 g masla
  • 50 g citrónovej a 50 g pomarančovej kandizovanej kôry
  • 120 g pomletých mandlí
  • 30 g pravého marcipánu
  • polovicu KL soli
  • z jedného citróna nastrúhaná kôra
  • dreň z vanilkového muškátového kvetu
  • 1,5 dl plnotučného mlieka
  • 60 g čerstvého droždia
  • 100 g masla
  • 3 balíčky vanilínového cukru
  • 100 g práškového cukru

Postup

Deň vopred umyjeme hrozienka, necháme ich stiecť a trochu osušiť, potom ich pokvapkáme rumom. Na druhý deň zamiesime cesto. Do veľkej misy dáme polovicu teplého mlieka a rozmiešame v ňom rozmrvené kvasnice, pridáme trošičku cukru a 3 PL múky. Všetko dobre premiešame, prikryjeme a na cca 20 minút odložíme na teplé miesto. Ostatnú múku koreniny, cukor, soľ, zvyšok mlieka, roztopené maslo, zmäknuté maslo, mandle a marcipánovú masu dáme do misy s kváskom a rukou vymiesime cesto. Potom ho vyklopíme na dosku, roztlačíme ho a do stredu navŕšime kandizovanú kôru a hrozienka. Okraje cesta vyhneme a všetko opatrne zmiesime. Cesto necháme hodinu odpočinúť. Potom ho premiesime, vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na oválny plát. Valčekom v prostriedku zatlačíme tak, aby cesto bolo na okrajoch hrubšie. Jednu polovicu cesta trošku zrolujeme a preložíme do vytvorenej priehlbinky. Štólu rukami ešte vyformujeme tak, že si ju pozatláčame zvonkajšej strany závinu a z druhej strany. Položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry rozohriatej na 175 stupňov C a pečieme cca 60 minút. 100 g masla rozpustíme a upečenú horcu štólu ním niekoľkokrát ponatierame, až sa maslo celkom vpije. Vanilínový cukor zmiešame s 2/3 práškového cukru a posypeme ním vrch štóly. Necháme vychladnúť. Nakoniec poprášime zvyšným práškovým cukrom.