Vianočná štóla
14.06.2012 13:51
Ingrediencie
- 500 g hrozienok
- 3 PL rumu
- 540 g hladkej múky
- 90 g cukru
- 80 g roztopeného masla
- 200 g masla
- 50 g citrónovej a 50 g pomarančovej kandizovanej kôry
- 120 g pomletých mandlí
- 30 g pravého marcipánu
- polovicu KL soli
- z jedného citróna nastrúhaná kôra
- dreň z vanilkového muškátového kvetu
- 1,5 dl plnotučného mlieka
- 60 g čerstvého droždia
- 100 g masla
- 3 balíčky vanilínového cukru
- 100 g práškového cukru
Postup
Deň vopred umyjeme hrozienka, necháme ich stiecť a trochu osušiť, potom ich pokvapkáme rumom. Na druhý deň zamiesime cesto. Do veľkej misy dáme polovicu teplého mlieka a rozmiešame v ňom rozmrvené kvasnice, pridáme trošičku cukru a 3 PL múky. Všetko dobre premiešame, prikryjeme a na cca 20 minút odložíme na teplé miesto. Ostatnú múku koreniny, cukor, soľ, zvyšok mlieka, roztopené maslo, zmäknuté maslo, mandle a marcipánovú masu dáme do misy s kváskom a rukou vymiesime cesto. Potom ho vyklopíme na dosku, roztlačíme ho a do stredu navŕšime kandizovanú kôru a hrozienka. Okraje cesta vyhneme a všetko opatrne zmiesime. Cesto necháme hodinu odpočinúť. Potom ho premiesime, vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na oválny plát. Valčekom v prostriedku zatlačíme tak, aby cesto bolo na okrajoch hrubšie. Jednu polovicu cesta trošku zrolujeme a preložíme do vytvorenej priehlbinky. Štólu rukami ešte vyformujeme tak, že si ju pozatláčame zvonkajšej strany závinu a z druhej strany. Položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry rozohriatej na 175 stupňov C a pečieme cca 60 minút. 100 g masla rozpustíme a upečenú horcu štólu ním niekoľkokrát ponatierame, až sa maslo celkom vpije. Vanilínový cukor zmiešame s 2/3 práškového cukru a posypeme ním vrch štóly. Necháme vychladnúť. Nakoniec poprášime zvyšným práškovým cukrom.